Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2008

Jackie Brown


Η Jackie εμφανίζεται στο πρώτο πλάνο να περπατάει στους διαδρόμους του αεροδρομίου. Φαίνεται δυναμική αλλά ταυτόχρονα καθημερινή. Σίγουρα πάντως η παρουσία της γίνεται αισθητή. Τη Jackie θ' αργήσουμε να την ξαναδούμε. Πρώτα θα γνωρίσουμε τους υπόλοιπους χαρακτήρες. Τον Ordell, τον Louis, την Melanie και τον Max. Ο Ordell σύμφωνα με τη Melanie είναι βαρετός ενώ σύμφωνα με τον Louis είναι ενδιαφέρον... Όπως ακριβώς συμβαίνει και με τους διαλόγους του Tarantino. Κάποιοι(τουλάχιστον ανίδεοι και αντιπαθητικοί) τους βρίσκουν βαρετούς, κάποιοι τους βρίσκουμε απίστευτα ενδιαφέροντες...


Ο Ordell είναι αυτός που κάνει κουμάντο. Σε όλους. Ξέρει να διαχειρίζεται τους ανθρώπους και να πετυχαίνει αυτό που θέλει. Είναι μεν έξυπνος αλλά έχει πολύ μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του κι έτσι υποτιμά τους υπόλοιπους. Δεν θα διστάσει να σκοτώσει εν ψυχρώ προκειμένου να μην κινδυνέψει ο ίδιος.


Ο Louis από την άλλη είναι στον κόσμο του. Δρα παρορμητικά, χωρίς να το πολυσκέφτεται και σίγουρα δεν είναι πολύ έξυπνος.Η Melanie φαίνεται χαζή αλλά στην πραγματικότητα είναι πολύ πιο ύπουλη από αυτό που φαίνεται. Όσο για τον Max...θα τον γνωρίσουμε παράλληλα με τη Jackie.


Πάλι πίσω στη Jackie η οποία θα συλληφθεί με χρήματα του Ordell και ναρκωτικά. Ο Ordell θα αναθέσει στο Max να την βγάλει από τη φυλακή. Ο προηγούμενος που ο Ordell έβγαλε από η φυλακή κατέληξε νεκρός και η Jackie ξέρει πως θα έχει την ίδια τύχη αν δεν δράσει έξυπνα. Έχει να αντιμετωπίσει τον Ordell αλλά και τις αρχές. Στο πλευρό της θα είναι μόνο ο Max που από την πρώτη στιγμή που την είδε κατάλαβε πως είναι διαφορετική... Η Jackie θα τον γοητεύσει χωρίς να το επιδιώξει. Η έλξη μεταξύ τους είναι φανερή και αναπόφευκτη.


Αυτή η πρώτη στιγμή που γνωρίζονται είναι από τις ωραιότερες στιγμές που έχουν αποτυπωθεί στον κινηματογράφο. Όποτε ακούω το "Natural High" σκέφτομαι τη Jackie να περπατάει προς τον Max. Ακολουθεί ένα απίστευτα καλοστημένο σχέδιο. Τα φαινόμενα απατούν. Κανένας δεν μπορεί να εμπιστευτεί κανέναν και όλοι προσπαθούν να παγιδεύσουν όλους. Ποιος θα βγει κερδισμένος; Όπως και στο πόκερ, όχι αυτός που έχει το καλύτερο φύλλο αλλά αυτός που θα πείσει τους υπόλοιπους πως το έχει.


Το σενάριο είναι διασκευή του βιβλίου του Elmore Leonard, "Rum Punch". Ο Elmore Leonard είναι ο αγαπημένος συγγραφέας του Quentin(όταν ήταν πιτσιρίκι τον είχαν πιάσει να κλέβει ένα από τα βιβλία του). Από αυτόν έχει εμπνευστεί το στυλ των υπέροχων διαλόγων που γράφει και αυτό το φιλμ είναι κάτι σαν ευχαριστώ στον άνθρωπο που τον ενέπνευσε. Ο Quentin πάντα είναι ευγνώμων προς τους ανθρώπους που τον εμπνέουν ή που απλά εκτιμά. Μία άλλη μεγάλη αγάπη του Quentin είναι τα cult φιλμ. Με αυτά που πρωταγωνιστούσε η Pam Grier να έχουν ξεχωριστή θέση στην καρδιά του. Την κάνει λοιπόν πρωταγωνίστρια και της αποδίδει όσα πιστεύει πως της αξίζουν. Κι εκείνη με τη σειρά της θα ανταποκριθεί επιτυχώς! Η Jackie είναι ο χαρακτήρας που ο Quentin έχει δείξει τη μεγαλύτερη αγάπη, έτσι είναι αδύνατο να μην την αγαπήσει κι ο θεατής. Οι αναφορές σε blaxploitation films είναι φανερές και βοηθούν στο να απενοχοποιηθεί η πρωταγωνίστρια. Αν και για μένα δεν θα πάψει ποτέ να είναι η Foxy Brown...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου