Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2008

Quentin Tarantino (part 1)


Μήπως να το γνωρίζουμε το αγόρι σιγά σιγά;
Ο Quentin Tarantino γεννήθηκε στις 27 Μαρτίου 1963 στο Knoxville, του Τενεσί. Είναι γιος της δεκαεξάχρονης(!) φοιτήτριας της νοσηλευτικής Connie και του εικοσιενάχρονου φοιτητή της Νομικής 21 (που ήθελε να γίνει ηθοποιός)Tony. Η Connie τον ονόμασε από τον Ινδό χαρακτήρα του Burt Reynolds: " Quint" στη τηλεοπτική σειρά Gunsmoke της δεκαετίας του '60. Όταν Quentin ήταν 2, μετακόμισαν στο νότιο Λος Άντζελες όπου και μεγάλωσε. Η μητέρα του τον πήγε στον κινηματογράφο σε πολύ νεαρή ηλικία. Έτσι είδε ταινίες όπως το Abbott and Costello Meet Frankenstein (που ήταν μια σημαντική έμπνευση), το The Wild Bunch στην ηλικία 6,το Carnal Knowledge στην ηλικία 8 και το Deliverance(!!!) στην ηλικία 9(προχώ η μανούλα πάντως!). Με αυτές τις πρώιμες εισαγωγές στον κινηματογράφο, ο Tarantino ερωτεύεται τις ταινίες και πηγαίνει σινεμά σε κάθε ευκαιρία.


Στην ηλικία 22, βρίσκει δουλειά στο Manhattan Beach Video Archives, ένα καινούριο video club του Μανχάταν Μπιτς στην Καλιφόρνια, όπου αυτός και ο φίλος του Roger Avary περνάνε όλη την ημέρα παρακολουθώντας, συζητώντας και προτείνοντας ταινίες στους πελάτες. Έκανε την πρώτη (ατελή) ταινία το 1986, το 'My Best Friend's Birthday' , που το έγραψε μαζί με τον φίλο του φίλο Craig Hamann, ακολουθώντας ένα χρόνο αργότερα το πρώτο του σενάριο, 'True Romance'.


Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, παρακολουθεί μαθήματα ηθοποιίας και φτιάχνει ένα βιογραφικό σημείωμα (της ανύπαρκτης) υποκριτικής του εμπειρίας που περιέλαβε έναν ρόλο στην ταινία του Jean Luc Godard 'King Lear' επειδή κανένας στο Hollywood δεν θα είχε ακούσει για αυτή την ταινία ή το σκηνοθέτη και στο Dawn of the Dead του George A. Romero επειδή έμοιαζε με έναν τύπο με μηχανή σε μια από τις σκηνές(θεός όμως και πανέξυπνος ο καλός μου!).


Μέχρι το 1988, Tarantino είχε γράψει το δεύτερο σενάριό του, το 'Natural Born Killers' και το 1990 πουλάει το σενάριο του 'True Romance' για $50.000. Αποφάσισε να χρησιμοποιήσει αυτά τα χρήματα για να γυρίσει το τρίτο του σενάριο, Reservoir Dogs ασπρόμαυρο, σε 16mm και με τους φίλους του στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Περίπου τότε ο Tarantino αφήνει το video club και πιάνει δουλειά στη CineTel, μια μικρή εταιρία παραγωγής του Hollywood. Τότε γνώρισε τον Lawrence Bender και στάθηκε τυχερός. Ο Bender παρακολουθούσε μαθήματα υποκριτικής με τον Peter Flood, ο οποίος ήταν σε διάσταση με την Lily Parker,καθηγήτρια υποκριτικής και ήξερε τον Harvey Keitel (αυτό που λέμε ο μπατζανάκης, του ξαδέρφου, της ανιψιάς του γκλόμενου μιας φίλης!). Ο Keitel διάβασε το σενάριο και εντυπωσιάστηκε αρκετά ώστε να αυξήσει λίγο περισσότερο τη χρηματοδότηση, να παίξει στην ταινία και να βοηθήσει τον Tarantino με τη διανομή των πρωταγωνιστικών ρόλων. Σε αυτό το σημείο, οι παραγωγοί Monte Hellman και Richard Gladstein μπαίνουν στο παιχνίδι. Το 1991, Tarantino γύρισε μερικές σκηνές στο Sundance με τον ίδιο στο ρόλο του Mr. White και τον Steve Buscemi σε αυτόν του Mr. Pink. Αυτές οι σκηνές προβλήθηκαν σε διάφορους σχετικούς με τον κινηματογράφο ανθρώπους για να σχολιάσουν και η ομάδα στην οποία ανήκε ο Terry Gilliam έμεινε ιδιαίτερα εντυπωσιασμένη. Το Reservoir Dogs τελικά προβάλλεται πρώτη φορά στο Sundance το 1992 πριν προβληθεί σε διάφορα φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο. Η Miramax επέλεξε την ταινία για διανομή μετά το Sundance κι άρχισε να προβάλλεται στις ΗΠΑ στα τέλη του 1992 και στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 8 Ιανουαρίου 1993. Ο Tarantino ταξίδεψε στα διάφορα φεστιβάλ το 1992 για την προώθηση της ταινίας και τότε έγραψε και το επόμενο σενάριο του, το 'Pulp Fiction' με το οποίο κέρδισε και το Χρυσό Φοίνικα στο φεστιβάλ των Καννών το 1994.


Περισσότερα την άλλη εβδομάδα και φυσικά εδώ.

5 σχόλια:

  1. aaaaa ida{kai diavasa} pouli orea..ala thelw kai alla...den xortasa:}

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μέχρι και φωτό από το μπάνιο του σου έβαλα. Τι άλλο θέλεις πια; Αχόρταγος είσαι! Σιγά σιγά και με τον καιρό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. tora pou to pes...thelo to spiti touuuuuu:} otan tixi kai ton gnoriso tha mpo eki mesa kai den tha ksana vgo.
    dose q ston lao tou..

    koukli:}

    http://1.bp.blogspot.com/_P_d1spzDKSE/SsdvU-3ALQI/AAAAAAAATzE/nYt4wDUcUyM/s1600-h/tarantino.jpg

    ΑπάντησηΔιαγραφή