Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

Quentin's Women: Jackie Brown

Ακούγεται το Across 110th Street και η Jackie Brown μπαίνει στη ζωή μας. Επιβλητική και ανθρώπινη, εξωπραγματική και ρεαλιστική σίγουρα προκαλεί αίσθηση. Η Jackie είναι μια γυναίκα που έχει μάθει να επιβιώνει.


Είχε την ατυχία να μπλέξει με λάθος ανθρώπους που τώρα την θέλουν νεκρή. Είχε όμως και την τύχη να κερδίσει μόνο με το βλέμμα της δύο συμμάχους που θα της σταθούν και θα την βοηθήσουν. Από τη μία ο Ray Nicolette που έχει τους δικούς του λόγους για να τη βοηθήσει καθώς πάει για το μεγάλο ψάρι αλλά είναι αναμφίβολα γοητευμένος από αυτή τη μυστηριώδη γυναίκα. Από την άλλη ο Max που θα την ερωτευτεί από την πρώτη στιγμή σε μια πανέμορφη σκηνή που ανατριχιάζει. Θα είναι δίπλα της συνέχεια, χωρίς να ζητήσει ανταλλάγματα.


Η Jackie είπαμε πως πάνω απ΄όλα ξέρει να επιβιώνει. Είναι όμως και πανέξυπνη. Ξέρει να κρύβει τις αδυναμίες της και να κινεί τα νήματα όπως θέλει εκείνη. Έχει μια γοητεία υπόγεια που επιδρά στους γύρω της κι έτσι μπορεί να τους κοντρολάρει. Ειδικά τον μεγάλο της αντίπαλο, τον Ordell που η ηρεμία του μόνιμα κρέμεται από μια κλωστή. Η Jackie είναι μια συνηθισμένη γυναίκα, χωρίς κάτι σπουδαίο σε σχέση με τις υπόλοιπες. Όμως έχει το προνόμιο να γνωρίζει πολύ καλά τα προτερήματά της και πως να τα χρησιμοποιεί.


Είναι πειστική και έχει μια υπέροχη σιγανή καθησυχαστική φωνή και σχεδόν υπνωτιστική προφορά(πάντα έβρισκα υπέροχη την άρθρωση της Pam Grier). Αυτά θα τα χρησιμοποιήσει στον Ordell, που θέλει να ακούσει επιχειρήματα για να την υπακούσει. Έχει απίστευτη θηλυκότητα και γοητεία. Είναι δυναμική και εύθραυστη την ίδια στιγμή και αυτό θα το δείξει στο Ray ώστε να τον πείσει να τη χρησιμοποιήσει στο σχέδιο του. Το πραγματικό της όμως, ανθρώπινο πρόσωπο, την κούραση, το φόβο, την αγωνία θα τα αποκαλύψει μόνο στο Max. Γιατί ξέρει ότι δεν θα τα χρησιμοποιήσει εναντίον της και κυρίως γιατί νιώθει πως μπορεί να την αγαπήσει γι΄αυτό που είναι. Κι ας μην αντέχει να ξαναρχίσει τη μουσική της συλλογή με CD! Και λίγο πριν το τέλος, η Jackie θα είναι η ψυχραιμότερη όλων, εξυπνότερη όλων και θα κερδίσει την παρτίδα. Επιτέλους μπορεί να ηρεμήσει, να τα βρει με τον εαυτό της και να ξεκουραστεί.


Ο Tarantino μετά τις αντρικές του ταινίες ήθελε μια γυναίκα πρωταγωνίστρια. Και ποια θα ήταν καταλληλότερη από την ηρωίδα του; Ήξερε ότι η Jackie ήταν η πιο ανθρώπινη πλευρά των Coffy και Foxie Brown, οπότε απλά έδωσε το ρόλο στην Pam Grier και αφέθηκε να την παρακολουθεί μέσα από την κάμερα. Κάποιες στιγμές κόβει την ανάσα(με το κόκκινο φόρεμα είναι υπέροχη) κάποιες άλλες είναι ευάλωτη, μα πάντα το προστατευτικό βλέμμα του Quentin την ακολουθεί. Σε αυτή την ηρωίδα του φέρθηκε άψογα, δεν τη βασάνισε πολύ(τα είχε φυλάξει για τη Νύφη όλα μάλλον) και αυτή του το ανταπέδωσε. Δεν τον προδίδει στιγμή...

18 σχόλια:

  1. kai nomiza oti grafis gia tin tainia:}

    diaforetiki apo tis ales kopelies t q...ala exi kai auti tin goitia tis...an kai prosopika protimo tis ales.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν έχω δει ούτε Coffy, ούτε και Foxie Brown, αλλά έχω δει τις αφίσες τους και ξέρω γιατί επέλεξε την Pam Grier ο Tarantino... ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όχι ρε, για την ταινία έγραψα παλιά(πάτα την αφίσα της ταινίας δεξιά).

    "an kai prosopika protimo tis ales"

    Θα μεγαλώσεις κι εσύ και θα σ΄αρέσει :)

    "ξέρω γιατί επέλεξε την Pam Grier ο Tarantino"

    Πρέπει να είναι για εκείνον ότι η Pamela για τη γενιά που γαλουχήθηκε με Baywatch. Αλλά έχει γοητεία η άτιμη ακόμη και τώρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ναι ρε συ...την είχα διαβάσει σε μια από τις πρώτες μου επισκέψεις.

    λες? μπα...προτιμώ τις τρελιάρες του death proof:}

    όχι πρέπει...σίγουρα...τώρα θυμήθηκα κάτι που διάβασα πρόσφατα...για ένα σενάριο που είχε γράψει στα 15 του...τάχα ήταν αυτός και έκανε τα πάντα για να γνωρίσεις την αγαπημένη του star...θα έχει πλακα να το κάνει ταινία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αααχ... Pamela!!! :/ :)) :P

    1. "Αλλά έχει γοητεία η άτιμη ακόμη και τώρα..."

    Για τώρα δεν ξέρω, αλλά στο JB όντως είχε...

    2. "λες? μπα...προτιμώ τις τρελιάρες του death proof"

    Και γω αυτές προτιμώ, αλλά αν ήταν νέα η Grier δεν ξέρω...

    ΥΓ: Uma Thurman talks more Kill Bill

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ψιλομούφα θα ήταν αυτή η ταινία Aldo. Άσε που σίγουρα έχει γίνει κάτι παρόμοιο!

    H Grier είχε παίξει σε κάποια επεισόδια του L word. Τυχαία τα είχα πετύχει στην τηλεόραση δεν είναι όπως παλιά αλλά γοητεύει εύκολα.

    Jack το υστερόγραφο επιβεβαιώνει ότι ή θα το δούμε σε άπειρο καιρό ή ποτέ! Πάμε γι΄άλλα ρε Quentin, φρέσκα και διαφορετικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. "Πάμε γι΄άλλα ρε Quentin, φρέσκα και διαφορετικά!"

    Αν δεν κάνει Kill Bill Vol.3 εσύ θα φταις... και θα σε βρω όπου κι αν κρυφτείς... :S :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ας κάνει κάτι καινούριο ας πούμε εκείνο το βιβλίο του Elmore Leonard και δεν με νοιάζει! Εξαλλου είπαμε θα αφήσει δέκα χρόνια ήσυχα τα κορίτσια. Μέχρι το Kill Bill 3(που κανονικά αλλιώς πρέπει να λέγεται) μπορεί να κάνει κάτι άλλο. Έτσι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Είναι λίγο περίεργη η γοητεία που ασκεί η Γκριρ στο συγκεκριμένο... Και πανέμορφη... Αλλά ταυτόχρονα είναι τόσο μπελαλίδικη και ζόρικη που τη βλέπεις κάπως πιο απόμακρα, δεν ξέρω αν με καταλαβαίνεις. Δεν την αντιμετωπίζεις σαν την Μπρίτζετ Φόντα στο ίδιο έργο που ήταν καραμπινάτο "ευκολάκι"! Ο χαρακτήρας πάντως είναι σίγουρα από αυτούς που αγαπάς εύκολα, προσωπικά μιλώντας.


    Μπιλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. "Εξαλλου είπαμε θα αφήσει δέκα χρόνια ήσυχα τα κορίτσια"

    Πότε "είπαμε" κάτι τέτοιο;!;!; :/

    ΥΓ: Έτσι. :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. "Πότε "είπαμε" κάτι τέτοιο;!"

    Νομίζω το είχα γράψει στο blog σου. Ο Quentin είπε πως πριν βάλει τη Νύφη και την Κόρη της σε νέες περιπέτειες θέλει να τους δώσει μια δεκαετία ηρεμίας. Οπότε μετά το 2014 θα γίνει αν γίνει κάτι!

    costello συμφωνώ απόλυτα με όσα γράφεις. Το Μπιλ από κάτω είναι υπογραφή ή παραγγελία; Γιατί αν είναι το δεύτερο έχεις πέσει διάνα. Το κείμενο είναι μισοτελειωμένο :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Α ναι; Ε καλά, δε δίνω και πολύ σημασία σε όλα όσα λέτε... :P :/ :/ Πάντως ξαφνικά δεν το αποκλείουμε και τελείως εεε;;; :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Δεν το αποκλείουμε κυρίως γιατί λέγαμε λέγαμε και στο παρελθόν και μας έτριψε τους Μπάστερδους στη μούρη! Αλλά πολλές ελπίδες δεν έχω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. sequel-prequel ton basterds na min kanei...kai as kani oti theli.

    ΑπάντησηΔιαγραφή