Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

Reservoir Scenes: Royal With Cheese

Πες το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό όταν ακούς Pulp Fiction! Εγώ αυτό που αυτόματα ακούω μέσα στο κεφάλι μου είναι Royal With Cheese, με την χαρακτηριστική φωνή και προφορά του Samuel φυσικά...

Τι είναι αυτό που κάνει τη συγκεκριμένη σκηνή τόσο αξιομνημόνευτη;

Είναι το cool που γεμίζει το αμάξι. Είναι οι ανεκδιήγητοι διάλογοι για χάμπουργκερ, πατάτες με μαγιονέζα, ευρωπαϊκή κουλτούρα και τα συναφή που χωρίς να έχουν κάποιο νόημα σε κάνουν να κολλάς. Είναι οι δύο χαρακτήρες και η γνωριμία μας μαζί τους που μας κάνει να τους έχουμε για πάντα στην καρδιά μας!

Ο Vincent έχει μόλις επιστρέψει από το Άμστερνταμ και αναλύει τη διαφορετική κουλτούρα. Κάπου εκεί χώνεται και το περίφημο quarter pounder που οι Γάλλοι βάφτισαν Royal With Cheese λόγω του μετρικού συστήματος. Δεν ξέρω αν η ευφυΐα του δημιουργού αγγίζει το άπειρο σε αυτό το σημείο ή απλά είναι η γραφικότητά του που το κάνει. Αν μη τι άλλο δείχνει το πόσο σχολαστικός είναι!


O Vincent έχει αυτό το στυλάκι το άνετο εδώ. Είναι όμως έτσι; Χαβαλές και cool όμως κατά βάθος παραδοσιακός και ίσως λίγο οπισθοδρομικός(είναι φανερό ότι αυτά τα ευρωπαϊκά τερτίπια δεν τα βλέπει με πολύ συμπάθεια). Από την άλλη ο Jules... Ο καλός μου ο Jules ενθουσιάζεται παιδιάστικα, εκπλήσσεται αυθόρμητα, true man μέχρι το κόκκαλο!

Εξυπηρετεί κάπου αυτή η φλύαρη σκηνή;

Πολλοί είναι αυτοί που συνηθίζουν να λένε ότι ο Quentin είναι φλύαρος, γράφει διαλόγους μόνο για εντυπωσιασμό μέσα από τους οποίος θέλει απλά να θαυμάσουμε την εξυπνάδα του και ότι τελικά δεν εξυπηρετούν πουθενά. Όλοι αυτοί ας ξαναδούν τις ταινίες του, με προσοχή αυτή τη φορά!


Φυσικά καλοί μου άνθρωποι εξυπηρετεί κάπου. Για ποιο άλλο θα μπορούσε να τη γράψει και να τη σκηνοθετήσει; Ένας άνθρωπος που υπολογίζει τόσο καλά τα πάντα(ειδικά σε αυτή την ταινία) θα έκανε κάτι χωρίς νόημα; Μέσα από αυτή τη σκηνή γνωρίζεις τους χαρακτήρες. Παίρνεις πολύ καλά δείγματα για το ποιοι είναι, ώστε να κατανοήσεις τις αντιδράσεις τους αργότερα.

Επίσης ο θεατής χαλαρώνει, ηρεμεί, νιώθει ασφάλεια. Είναι δύο πληρωμένοι δολοφόνοι αυτοί που βλέπει κι όμως τους έχει ήδη συμπαθήσει. Φαίνονται φυσιολογικοί άνθρωποι σαν κι αυτόν κι έτσι δεν τους αμφισβητεί. Όταν αργότερα έρθει το ξέσπασμα ο θεατής θα είναι απροετοίμαστος, χωρίς άμυνες και φάει στη μάπα ένα "I'm sorry did I break your concetration?", έτσι για να γουστάρει!

Άλλος ένας λόγος που η σκηνή αυτή είναι υπεραριστουργηματική είναι οι ποπ οργασμοί που προσφέρει στον εγκέφαλο! Ανέκαθεν εραστής της ποπ κουλτούρας ο Quentin μας μυεί στον παράξενο κόσμο του πυροβολώντας μας(όπως συνηθίζει) με λέξεις σε ρυθμούς τόσο καταιγιστικούς που στο τέλος μόνο να υποκλιθείς στο μεγαλείο του μπορείς... Χώρεσε μια δεκαετία σε μία μόνο σκηνή!

Σαν να το παράκανα λίγο αλλά ίσως είναι η πιο αγαπημένη μου σκηνή στον κινηματογράφο. Τα 90's είναι Pulp Fiction και το Pulp Fiction είναι ένα μεγάλο, λαχταριστό Royal With Cheese... Όπως έχουμε ξαναπεί ίσως τελικά και αυτό να είναι το βαθύτερο νόημά του.

20 σχόλια:

  1. το πρώτο πράγμα που με έρχεται στο μυαλό όταν ακούω pulp fiction?? χμμμ...150 λεπτά που το cinema δεν θα ξαναζήσει ποτε...τόσο απλά.

    ""Χώρεσε μια δεκαετία σε μία μόνο σκηνή!""

    και όσο το σκέφτομαι...τόσο πιο μεγαλειώδες με φαίνεται.

    άντε αγόρι μου ετοίμασε κάτι καινούριο...λυπήσου μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. τι βιάζομαι μωρέ...7-8 μήνες έχουν περάσει:p
    τουλάχιστον ρε ας ανακοίνωση κάτι...να πει απλά ""η επομενη ταινία μου είναι αυτή...και θα βγει τότε"".

    είδες basterds σε blu ray ρε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κάθε δυο χρόνια κάνει ταινία το πολύ, μη ζητάμε πολλά! Ας ξεπεράσει τους Μπάσταρδους κι ας το κάνει σε 5 χρόνια :Ρ

    Δεν το είδα ακόμη, όχι. Έχω δουλειές και δεν προλαβαίνω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν λέω, πολύ καλά σκηνή, αλλά για μένα δεν είναι καν στις 5 αγαπημένες μου της ταινίας. Η πιο αγαπημένη πάντως είναι σίγουρα ο πυροβολισμός στο αυτοκίνητο... :)) A... και τα 90's είναι Fight Club. :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ναι και ο πυροβολισμός είχε πλάκα!

    Πολλά πράγματα είναι το Fight Club αλλά τα 90's σίγουρα όχι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ότι είναι όλη η pop κουλτούρα των 90s και η ταινία που επηρεάσει περισσότερο από κάθε άλλη {μάλλον} εννοεί ρε jack.

    όσο Fight Club...είναι περισσότερο 00s και ίσως σε 10-20 χρονια η αξια του να ανάβει{ελπίζω πως όχι} και άλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτό που λέει ο Άλντος. Το Pulp Fiction έχει όλα εκείνα τα στοιχεία που συνοψίζουν τα 90's. Γεμάτο ποπ αναφορές και είναι 90's ακόμη κι όταν αποπνέει παλιότερων δεκαετιών αέρα. Το Fight Club είναι αριστούργημα, η κινηματογραφική σφραγίδα που έκλεισε τα 90's αλλά δεν ακούγεται σαν τις μουσικές που ακούγονταν τότε(το Pulp το κάνει κι ας είναι παλιότερο το soundtrack), ούτε μυρίζει σαν αυτά που τρώγαμε τότε, ούτε είναι αυτό που βλέπαμε γύρω μας(είναι περισσότερο αυτό που βλέπαμε μέσα μας).

    Aldo παιδί μου γιατί ελπίζεις να μην ανέβει κι άλλο η αξία του; Είναι πολύ μεγάλη ταινία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. το ότι συνεχεια ανεβαίνει η αξια του Fight Club...έχει να κάνει με το ότι ήταν πολύ...πολύ πιο μπροστά από την εποχή του.
    για την ταινία είναι πολύ καλο να ανεβαίνει η αξια της χρόνο με τον χρόνο...αλλα για την κοινωνία που ζούμε είναι καλο??
    και δεν είναι απλά μεγάλη ταινία...τεραστια είναι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. A τότε ok. Νόμιζα το είπες για να τσαντίσεις τον Jack!

    Ρε στο thread για τους μπάσταρδους στο φόρουμ είδες τι κουλά λένε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. 1. "όσο Fight Club...είναι περισσότερο 00s"

    Συμφωνώ, αλλά από τη μία δεν μπορούμε να το ψηφίσουμε στις καλύτερες ταινίες των 00s γιατί είναι του 99 και απ΄την άλλη δεν είναι ταινία των 90s γιατί είναι πιο κοντά στα 00s...!!! ΣΤΑΔΙΑΛΑ ΟΛΟΙ!!! :/ :P :)

    2. "A τότε ok. Νόμιζα το είπες για να τσαντίσεις τον Jack!"

    Πίστεψέ με, όταν λέει κάτι τέτοιες ασυναρτησίες χωρίς να τις εξηγεί (που αν δεν τον ρωτήσεις, δεν εξηγεί ποτέ!!!)... δεν τσατίζομαι κι επίτηδες δεν ρωτάω τι θέλει να πει ο "ποιητής" γιατί έχει καταντήσει σπαστικό... :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. δεν το κάνω επίτηδες ρε:p
    βασικά δεν το εννοούσα χρονολογικά...αλλα κοινωνικά.
    έχει πολύ πλακα να διαβάζεις παλιές κριτικές για το Fight Club.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. 1. Δεν λέμε ότι δεν είναι η καλύτερη ταινία των 90's, λέμε ότι δεν είναι χαρακτηριστική της 90's ποπ κουλτούρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΠΡΟΣ ALDO-ΑΝΝΙΕ:

    Ακριβώς αυτό κατάλαβα και συμφώνησα!!! Με το "είναι πιο κοντά στα 00s...", σαν ψυχοσύνθεση εννοούσα και γι'αυτό έβαλα και αποσιωπητικά... Απλά σχολίασα το παράδοξο πως σε καμία απ΄τις 2 περιπτώσεις δεν παίζει το Fight Club...

    ΥΓ: Πάντως μου φαίνεται παράξενο που κανένας απ΄τους 2 δεν κατάλαβε πως το είπα (ενώ απάντησα ακριβώς στο ίδιο ύφος και σκεπτικό) και βιαστήκατε να μου εξηγήσετε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. YΓ: Είναι που βλέπεις Lost, άρα είσαι λίγο χαζούλης...

    (Η μπηχτή ήταν για τον Aldo)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ps. ε έτσι πως το έγραψες δεν το κατάλαβα...μπορεί να φταίει βεβαια ότι ήμουνα κάποτε πωρωμένος με τον lost.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Επειδή έλεγες για κάτι ότι είναι χαζά στο Lost. Όσο αφορά στην όλη μυθολογία όλα είναι πανέξυπνα. Τα χαζά αρχίζουν σε σχέση με τους χαρακτήρες αλλά δεν μας αφορά και πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. στο η jack απαντούσα ρε:p
    ναι μέχρι την πέμπτη season και γω το πίστευα αυτό...τώρα αρχίzω να αμφιβάλλω πολύ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή