Τρίτη 14 Απριλίου 2009

Jackie Brown: Movie References

Blaxploitation Film references

Ο Tarantino ονόμασε την πρωταγωνίστρια "Jackie Brown" σαν φόρο τιμής στην ανεπανάληπτη Foxy Brown όπου πρωταγωνιστούσε η Pam Grier.

Επίσης η γραμματοσειρά που χρησιμοποιήθηκε στο Jackie Brown είναι πανομοιότυπη με αυτή στα πόστερς του Foxy Brown.



Το όνομα ενός από τους ενοίκους στο κτίριο που μένει η Melanie είναι"S. Haig", προφανής αναφορά στον θεούλη Sid Haig, που έχει εμφανιστεί σε αρκετά 70's Blaxploitation φιλμ με την Pam Grier. Ο ίδιος έχει επίσης τον ρόλο του δικαστή που στέλνει τη Jackie στη φυλακή. Το άλλο όνομα στα κουδούνια είναι J. Hill, αναφορά στον σκηνοθέτη των Foxie Brown και Coffy.


Το τραγούδι Across 110th Street που ακούγεται στην αρχική σκηνή είναι το μουσικό θέμα της τανίας Across 110th Street.

Το τραγούδι "Longtime Woman" που ακούγεται όταν η Jackie Brown μπαίνει στη φυλακή το έχει τραγουδήσεις η ίδια η Pam Grier για την ταινία The Big Doll House.

Πολλά από τα μουσικά κομμάτια προέρχονται από Exploitation ταινίες στις οποίες πρωταγωνίστησε η Pam Grier.

Όταν ο Ordell λέει στη Melanie να σηκώσει το τηλέφωνο και αυτή γκρινιάζοντας το σηκώνει και το ακουμπάει αμέσως κάτω, είναι αναφορά στην ταινία Truck Turner.


General Movie και TV references


Σε μια σκηνή, η Melanie (Bridget Fonda) βλέπει το Dirty Mary Crazy Larry (1974) στο οποίο πρωταγωνιστεί ο πατέρας της, Peter Fonda. Σε μια άλλη σκηνή βλέπει το Mad Dog Killer.

Στην αρχή ο Ordell λέει στον Louis (Robert De Niro)"I'm as serious as a heart attack." Ο De Niro χρησιμοποίησε την ίδια φράση στην ταινία The Fan (1996).

Το τραγούδι "Street Life" του Randy Crawford είχε ακουστεί στην ταινία "Sharkey's Machine" στην οποία πρωταγωνιστούσε ο Burt Reynolds(από τους αγαπημένος του Quentin).

O Samuel L. Jackson προς το τέλος της ταινίας λέει την ατάκα, "This is some repugnant shit" . Την ίδια ατάκα λέει στο Pulp Fiction (1994) κσι στο Shaft (2000).

Ο Ordell λέει στο Louis ότι όταν του ζητάνε να τους πουλήσει δύο όπλα "because they all wanna be the Killer." Αναφορά στο The Killer(1989), και τύπου John Woo σκηνές όπου ένα άτομο πυροβολεί με δύο όπλα ταυτόχρονα. Αρκετά ειρωνικό όταν αργότερα η Jackie τον σημαδεύει με δύο όπλα.

Η εναρκτήρια σεκάνς είναι εμπνευσμένοι από το "The Graduate".



Αναφέρονται οι ηθοποιοί: Cheech και Chong, Rutger Hauer, Helmut Berger.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου