Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2009

Sukiyaki Western Django

Όσο αλλόκοτο στο μάτι θα ήταν ο Clint Eastwood ντυμένος γκέισα άλλο τόσο και περισσότερο είναι οι Ιάπωνες ντυμένοι cowboys! Όποιος είχε αυτή την έμπνευση είναι το λιγότερο διεστραμμένος.


Δύο συμμορίες οι Γκέντζι και οι Χάικε αλληλοσκοτώνονται. Όταν θα εμφανιστεί ένας μυστηριώδης, μα ικανότατος πιστολέρο και οι δύο συμμορίες θα προσπαθήσουν να τον πάρουν με το μέρος τους. Η ταινία έχει απ 'όλα. Δράμα, έρωτα, πιστολίδι. Ένα western που μυρίζει Ιαπωνία. Σαν να έχεις βάλει Leone, Corbucci και Kurosawa στο μπλέντερ!


Ένα κλασσικό western. Μια γνήσια ιστορία της Δύσης δοσμένη με πινελιές της Ανατολής. Είναι αστείο! Πρέπει να είσαι πολύ αποφασισμένος για να μην το πάρεις στην πλάκα. Δεν φτάνει που βλέπεις ένα μάτσο σχιστομάτηδες να φοράνε σπιρούνια, να πυροβολάνε πιο γρήγορα απ' τη σκιά τους και να φτύνουν καπνό, πρέπει όλο αυτό να το υποστείς στα χειρότερα αγγλικά που υπάρχουν.


Οι περισσότεροι πρέπει να έμαθαν αγγλικά για τις ανάγκες του ρόλου και σαν να μην έφτανε αυτό προσπαθούν να μιμηθούν και την προφορά των cowboys... Ξεκαρδιστικό!


Γιατί τα γράφω τώρα αυτά θα μου πείτε. Μα γιατί στην ταινία παίζει και ο Tarantino ο οποίος μάλιστα μιμείται ιαπωνική προφορά!!! Έλεος δηλαδή! Μπορεί να εμφανίζεται μόνο δέκα λεπτά. Μπορεί να είναι από τις χειρότερες ερμηνείες του(δεν φημίζεται άλλωστε για το ταλέντο του). Μπορεί να εμφανίζεται γερασμένος και με δέκα στρέμματα μακιγιάζ(υποδύεται το ρόλο τόσο σε νεαρή ηλικία όσο και σε βαθιά γεράματα-τον αναγνώρισα από το σαγόνι!-). Είναι όμως τόσο διασκεδαστική η παρουσία του που αποζημιώνεται ο θεατής και με το παραπάνω.


Σαν ταινία δεν μου άρεσε πολύ. Έχει όμως πολύ εμπνευσμένες στιγμές. Επίσης είναι πραγματικό western κι όχι απλά μίμηση western. Για την ακρίβεια spaghetti western! Ο Takashi Miike δεν είναι απλά φαν. Φαίνεται ότι το έχει μελετήσει το είδος. Εξάλλου στη χώρα του είναι μεγάλος δημιουργός. Στην τελική είναι μια διασκεδαστική ταινία που τουλάχιστον δεν καταριέσαι τον χρόνο που σπατάλησες για να τη δεις...

2 σχόλια:

  1. Πρέπει να είναι instant cult, αν κρίνω κι από τη φωτογραφία του τύπου με την γκουμούτσα πολυβόλο :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι ρε! Ο σκηνοθέτης είναι διάσημος καλτατζής(κατοχυρώνω τον όρο!). Με έναν τόνο ταινίες στο βιογραφικό του θεωρείται must.

    Αξίζει να τη δεις πάντως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή